PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020, Podprogram 2021
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących.
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:
1 707,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej
1 320,00 zł dla osoby w rodzinie,
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:
-
Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
-
Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.
Pomoc żywnościowa w gminie Lanckorona przekazywana jest za pośrednictwem współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej - Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Lanckoronie. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają one formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:
-
Przygotowania posiłków,
-
Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
-
Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
-
Zapobiegania marnowaniu żywności,
-
Inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym, akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.
Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
PODPROGRAM 2021
Podprogram 2021 jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: do końca czerwca 2022 r.
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.
Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych, z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
Zestaw na Podprogram 2021 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 28 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
-
groszek z marchewką 3,20 kg,
-
koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
-
powidła śliwkowe 1,50 kg,
2) Artykuły skrobiowe
-
makaron jajeczny świderki 4,50 kg,
-
kasza jęczmienna 1 kg,
3) Artykuły mleczne
-
mleko UHT 5 l,
4) Artykuły mięsne
-
szynka drobiowa 1,80 kg,
-
szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
-
filet z makreli w oleju 0,85 kg,
5) Cukier
-
cukier biały 4,00 kg,
6) Tłuszcze
-
olej rzepakowy 4,00 l.
Podsumowanie Podprogramu 2020
W ramach Podprogramu 2020 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lanckoronie objął wsparciem żywnościowym 126 osób przekazując 6 823,3 kg żywności w formie 493 paczek.
We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty żywieniowe online - „Zdrowa dieta dziecka – jak planować gotowanie dla całej rodziny” w dniu 20.03.2021 r.
Podsumowanie Podprogramu 2019
W ramach Podprogramu 2019 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lanckoronie objął wsparciem żywnościowym 135 osób przekazując 8,59312 ton żywności w formie paczek – 383 sztuki.
We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty kulinarne w dniu 29.02.2020 r.